Belgiens biskopar kritiserar förslag om liberalisering av abortlagen

Olivier Matthys/AP

Belgiens parlament överväger för närvarande ett antal förslag ämnade att liberalisera landets abortlag, vilket de katolska biskoparna i landet kritiserat hårt i ett uttalande.

Det är vänster- och mittenpartierna som lagt en rad nya lagförslag: att helt avkriminalisera abort, att ta bort det i dag obligatoriska samtalet före abort samt att utöka tidsramen för när abort får utföras, från dagens tolv graviditetsveckor till arton eller tjugo veckor in i graviditeten.

Landets regering är en minoritetsregering, och de mindre vänster- och mittenpartierna i opposition tros därför ha möjlighet att få ett markant inflytande i förhandlingarna.

I ett uttalande från kardinal Jozef De Kesel och biskoparna i de övriga sju stiften i Belgien, kallas det för ”oförståeligt hur något så viktigt och känsligt behandlas så snabbt och utan grundläggande debatt”.

Biskoparna befarar att samvetsfriheten för landets läkare ytterligare kommer att urholkas om abortlagen liberaliseras, och skriver vidare: ”Många invändningar har gjorts i media, bland vårdpersonal och bland akademiker. Och inte enbart från en enda ideologisk vinkel. För detta är ett problem som berör oss alla och själva kärnan i samhället. Men det är som om argument inte längre spelar någon roll.”

(Crux)