Åke Göransson avliden

Myndigheten för stöd till trossamfund meddelar i dag att myndighetschefen och direktören Åke Göransson avled på nyårsafton under en semesterresa i Rumänien.

Åsa Hole, som tagit över som ställföreträdande myndighetschef, berättar för Dagens Nyheter att Åke Göransson var omtyckt bland de anställda: 

– Han var en duktig direktör och omtyckt från regeringens sida och personal. Så det här blir en stor saknad, både kompetensmässigt och mänskligt vad det gäller hans arbete.

Också kulturminister Amanda Lind, den minister som är ytterst ansvarig för Myndigheten för stöd till trossamfund, har uttalat sig till Dagens Nyheter: 

– Åke Göransson utförde ett utmärkt arbete på Myndigheten för stöd till trossamfund. Han har under många år arbetat för att främja religionsfriheten i Sverige. Hans arbete har bidragit till att främja en aktiv religionsdialog”, skriver hon i en kommentar. 

Amanda Lind poängterar också i sitt uttalande att Åke Göransson var oerhört omtyckt av det civila samhället. 

– Hans varma personlighet och klokskap gjorde honom till en uppskattad kollega. Mina tankar går särskilt till Åkes familj, vänner och medarbetare. 

Åke Göransson var katolik och hade en lång rad uppdrag i Stockholms katolska stift. Under 1980-talet arbetade han med organisationsfrågor för stiftet, och 1989 spelade han en viktig roll i förberedelsen och genomförandet av påven Johannes Paulus II:s besök i Sverige.