Holländare slutar gå i mässan när kyrkor stänger

Allt fler kyrkor på den holländska landsbygden stänger, i takt med att antalet mässbesökare sjunker. En undersökning visar nu att stängda kyrkor inte får troende att söka sig till närliggande församlingar – i stället väljer de att träffas på andra ställen.

Det verkar som om kyrkan på den holländska landsbygden kanske är mindre viktig än vad församlingarna själva tror. Det är den holländska, katolska veckotidningen Katholiek Niewsblad, som kommit fram till detta efter att ha följt ett antal församlingar på landsbygden som fått se sina kyrkor stänga och blivit hopslagna med andra, närliggande församlingar.

Det visar sig att det sociala umgänget i byarna repar sig förvånansvärt snabbt och att de olika sociala funktionerna i församlingen ofta flyttas över till andra lokala föreningar – utan större problem. Det står också klart att det endast är mycket få mässbesökare som fortsätter att gå regelbundet i någon annan kyrka, efter att deras egen kyrka stängt.

Efter att ha följt ett stort antal landsbygdsförsamlingar och gjort ett antal intervjuer med akademiker och kyrkliga representanter drar Katholiek Niewsblad följande slutsatser:

  • minskningen i kyrkobesök eskalerar fortfarande; den stora vågen av kyrkor som läggs ner har fortfarande inte inträffat.
  • regionala skillnader är stora. Den största nedgången noteras i de katolska regionerna i södra Nederländerna.
  • antalet troende som fortsätter att gå i kyrkan i en annan församling är ”chockerande lågt”.

Katolsk kyrkostatistik visar att antalet katolska församlingar i Nederländerna minskat med 55 procent de senaste femton åren. Runt en av fem holländare ser sig själv som katolik, men färre än fem procent av dem går i mässan regelbundet.

(Crux)

%d bloggare gillar detta: