Omskakande dokumentär

Dokumentär (2019)
SVT Play, kan ses till 29 november 2022

Asien saknar 170 miljoner kvinnor på grund av att deras föräldrar valt att föda söner och abortera döttrar. Det är resultatet av en kampanj som introducerades av väst, däribland Sverige, i ett försök att motverka befolkningsökningen. Idag har miljoner män i giftasålder ingen möjlighet att hitta en partner och mer än någonsin tidigare har kvinnor blivit en handelsvara.”

SVT:s egen presentation är tämligen häpnadsväckande för svensk public service. Själva dokumentären är också häpnadsväckande rättfram och duckar inte för verkligheten i stora delar av Asien: ökande våldsbrott mot kvinnor, män som inte kan hitta en hustru, kvinnor – och små flickor – som kidnappas för giftemål, och gravida som tvingas att göra abort när de väntar en flicka.

Grunden till detta utbredda elände avslöjas noggrant. Den människohandel som nu ses i stora delar av världen har sina rötter i 1940-talet, när man började se framtida befolkningsökning i u-länderna som en stor risk för den globala välfärden. Man skapade en rädsla för det man kallade ”befolkningsexplosionen” och lyckades driva igenom påtvingad massterilisering av fattiga och legalisering av abort genom att villkora bistånd. Att inte föda barn framställdes som en medborgerlig plikt, och de främsta finansiärerna var USA, Sverige och Norge. När man på 1970-talet lyckades ta fram könsbestämmande fosterdiagnostik eskalerade utvecklingen snabbt.

Dokumentären visar tydligt den stora roll som FN:s befolkningsfond har spelat och poängterar, att FN aldrig har gjort upp med sitt förflutna på denna punkt. Och nu upprepas skrämselpropagandan mot befolkningsökningen motiverad av klimatförändringarna, denna gång med Afrika i fokus. Programmet är välgjort, omskakande och extremt sevärt, och kan inte nog rekommenderas. Det finns att se via denna länk >>

Helena D’Arcy