Asia Bibi i ny bok

En ny bok där Asia Bibi berättar sin historia publiceras på franska i dag.

Asia Bibis öde blev känt i hela världen, när hon i nära nio år satt fängslad i sitt hemland Pakistan i väntan på att avrättas, anklagad för att ha hädat islams profet Muhammed. Det hela började med ett bråk om en skål vatten, vilket blev starten på ett av de mest kända internationella fallen gällande religionsfrihet. Asia Bibi, en analfabetisk flerbarnsmamma som tillhör landets katolska minoritet, hamnade i ett högst ofrivilligt fokus.

Till slut frikändes Asia Bibi av Pakistans högsta domstol, men beslutet väckte starka protester. Dagarna efter att domslutet hade blivit känt begav sig tiotusentals islamister ut på gatorna för att protestera, och Asia Bibi och hennes familj tvingades gå under jorden.

I maj 2019 fick hon efter många turer lämna sitt hemland tillsammans med sin familj, efter att Kanada erbjudit sig att ta emot dem. Familjen lever nu med skyddad identitet, eftersom de fortfarande hotas till livet, men i dagarna har ett par bilder från Kanada släppts i samband med att boken publiceras.

Det är den franska journalisten Anne-Isabelle Tollet, som tillsammans med Asia Bibi ger ut boken Enfin libre (Äntligen fri). I ett pressmeddelande inför boksläppet säger Asia Bibi:

– Du känner till min berättelse från media, kanske har du själv försökt att sätta dig in i min situation för att förstå vad jag gått igenom. Men du är långt ifrån att förstå min tillvaro i fängelset, eller hur mitt nya liv ser ut. Det är därför jag berättar allting i den här boken.

(Aleteia)