Kina: 98-årig biskop frisk efter corona

Monsignore Joseph Zhu Baoyu, biskop av Nanyang i östra Kina, rapporteras vara den äldsta som överlevt corona.

Biskop Zhu uppges ha diagnosticerats den 3 februari och rapporterades sedan återställd knappt två veckor senare. Han ska ha behandlats på centralsjukhuset i Nanyang. Med tanke på biskopens höga ålder och det faktum att han lider av hjärtflimmer rapporteras det vara ”exceptionellt” att han överlevde corona, eftersom framförallt äldre och sårbara grupper med andra sjukdomar har hög dödlighet när det gäller coronaviruset.

Fader Sergio Ticozzi vid det påvliga institutet för utländsk mission (PIME), som länge känt biskop Zhu, kommenterar nyheten:

”Nyheten om Giuseppe Zhu Baoyus tillfrisknande från corona var glädjande för mig. När jag träffade biskopen för två år sedan satt han i rullstol och bodde i ett kloster. Första kände han inte igen mig, men när han hörde mitt namn log han och hälsade på mig: ’min gamle vän’. Det var ett mycket rörande möte.

Jag träffade ärkebiskop Zhu när han fortfarande var en helt vanlig präst i mitten av 1990-talet, och jag beundrade hans kondition när cyklade runt för att besöka troende, trots de fysiska umbäranden han genomlidit under åratal i fängelse och arbetsläger. … Också som biskop fortsatte han sin dagliga prästgärning med enkelhet och ödmjukhet tills hälsan tvingade honom att avgå. Han var alltid mycket uppmärksam när det gällde andras behov.”

(AsiaNews/PIME)