Katolska kyrkan i Indien: fokus på de allra fattigaste under karantänen

Foto: Indo-Asian News Service

I Indien befinner sig 1,3 miljarder människor i karantän för att undvika att coronasmittan sprider sig i landet, efter ett beslut av regeringen. Under tiden gör katolska kyrkan gör vad den kan för att hjälpa de fattigaste av de fattiga, som drabbas hårt när alla som kan isolerar sig.

Det var för att hindra smittan från att sprida sig för fort, och därmed överanstränga den redan otillräckliga kapaciteten inom sjukvården, som Indiens regering förra veckan tog det drastiska beslutet. Det har lett till att alla måste stanna hemma och endast får bege sig ut för att handla det allra nödvändigaste.

En stor del av Indiens ekonomi är informell, det vill säga människor som lever av dagsverken eller av vad de kan sälja för dagen, och som därför drabbas mest när ingen rör sig på gatorna. När premiärminister Narendra Modi införde restriktionerna, som kommer att vara fram till 15 april, bad han särskilt landet fattiga om ursäkt, men sade samtidigt att det inte finns något annat sätt att slåss mot coronaviruset:

– Det här är ett slagsmål om liv och död och vi måste vinna.

Daliter och ursprungsbefolkning

Landets kristna utgör endast 2,3 procent av befolkningen, men katolska kyrkan har utlovat hjälp med mat, härbärgen, kläder och sjukvård till så många sårbara man kan under tiden. Ärkebiskop Felix Machado, generalsekreterare för den indiska biskopskonferensen, berättar att andelen kristna bland daliter – benämningen på dem som står utanför de fyra hinduiska kasterna – är hög, och att det även finns en stor andel kristna bland olika stammar i Indiens ursprungsbefolkning:

– Våra daliter och dem från ursprungsbefolkningen, som ofta är migranter, har blivit hemlösa och arbetslösa på grund av samhällsisoleringen. De tas osjälviskt om hand av präster, ordenssystrar och andra inom kyrkan.

Många daliter och dem från ursprungsbefolkningen är byggarbetare, som anställs från dag till dag, och inte sällan reser de runt med sina familjer. Även biskopar från andra stift i Indien berättar att det är bland dessa grupper som utsattheten är som störst. Många försöker nu bege sig hem till sina byar men fastnar i de olika kontroller som satts upp över hela landet för att stävja resandet.

I stiften pågår insamlingar för att kunna dela ut matransoner och andra förnödenheter till hemlösa och dem som bor i slummen. Samtidigt försöker kyrkans representanter att övertyga migranterna att stanna kvar istället för att bege sig hemåt med sina familjer och risker att bli fast under resan och därmed hemlösa.

Besprutade med klorin

En biskop har i hårda ordalag fördömt filmer och bilder på en grupp migranter i hans stift Bareilly i delstaten Uttar Pradesh, som häromdagen besprutades med klorin utblandat med vatten i ett försök att ”rensa” gruppen från eventuell smitta.

– Det här är omänskligt, för dessa människor är fattiga, marginaliserade och desperata, det är våra migrantarbetare och deras familjer, säger biskop Ignatius D’Souza av Bareilly.

– Deras värdighet får inte kränkas på detta omänskliga och chockerande sätt. Varje människa måste behandlas med mänsklig värdighet. Biskop D’Souza jämför med indiska kändisar, som testats positiva för covid-19, och som fått ”bästa tänkbara vård”.

– Dessa människor har ingenting. De finns inget sätt de kan transportera sig tillbaka till där de kommer ifrån. Katolska kyrkan i Bareilly har distribuerat tusentals matpaket till dem som kommer hit. Vi beger oss ut och delar ut matpaket till dem som sitter fas på busstationer, järnvägsstationer och vid stora trafikleder, säger han.

(Crux)