Kardinal i Sri Lanka: vi förlåter dem som bombade våra kyrkor

Foto: AsiaNews

När han firade påskdagens mässa underströk kardinalen av Colombo, Malcolm Ranjith, att Kristi budskap är att älska sina fiender och att de som stod bakom fjolårets bombattacker har förlåtits.

Det var på påskdagen förra året som Sri Lanka skakades av ett terroristdåd. Två katolska kyrkor, en frikyrka och tre hotell bombades av nio islamistiska terrorister, vilket resulterade i nära tre hundra döda och över fem hundra skadade.

–  Det var inte bara katoliker som dog utan bomberna dödade också buddhister, hinduer och muslimer, sade kardinal Ranjith under mässan, som sändes på tv från hans residens på grund av coronasmittan.

–  I fjol var det några vilseledda ungdomar som attackerade oss, och vi som människor skulle ha kunnat svara på det på ett själviskt sätt, sade kardinalen under sin predikan.

–  Men vi mediterade över Kristi lära och älskade dem, förlät dem och tyckte synd om dem. Vi hatade dem inte och återgäldade inte deras våldsgärningar. Uppståndelsen handlar om att fullständigt säga nej till själviskhet.

Direkt efter bombdåden riktade allmänheten och en rad företrädare för olika trossamfund, med kardinal Ranjith i spetsen, hård kritik mot regeringen för att man inte tagit underrättelseinformation om en kommande terroristattack på allvar. Polisen har sedan dess fängslat etthundratrettiofem människor som på olika sätt ska ha hjälpt till med förberedelserna inför bombningarna. På årsdagen, den 21 april, kommer landets katolska kyrka att hålla en minnesstund över alla dem som avled i dådet.

(Vatican News)