Påtvingat Pride-tema

I Km nr 1/2020 fanns ett inslag om Pridetema i skolan. Jag blev uppmuntrad av att läsa detta. Framförallt kände jag mig lättad över att vi är flera som reagerat på detta fenomen, då jag själv tog väldigt illa vid mig när det anordnades Pride-tema på mina barns skola.

I min kommun anordnas en Pride-festival varje höst. Värst var det för ett par år sedan då varenda skola, förskola och bibliotek skulle flagga med Pride-flaggan och ha detta tema under en hel vecka. Jag blev bestört när jag insåg att detta skulle ske på mina barns skola. Jag kontaktade både rektor och klasslärare och ifrågasatte varför de hade detta tema på skolan. Jag betonade att Pride står för extrema åsikter och frågade om personer från RFSU skulle komma till skolan, då jag inte vill att mina barn utsätts för deras medverkan.

Från både rektor och lärare fick jag lugnande svar att inga från RFSU skulle komma och att det hela bara handlade om allas lika värde och rätten att vara olika. Jag kände att det var en väldigt naiv syn på det hela men lät mig lugnas å mina barns vägnar.

Däremot mådde jag väldigt dåligt under hela Pride-veckan. Jag kände det som att ett tungt mörker vilade över oss. Ett kompakt betryck! Och jag kände mig rent av illamående när jag vikarierade på en förskola i närheten och såg Pride-flaggan vaja vid varje ingång där dessa små barn skulle passera hela veckan. Inne på förskoleavdelningen låg en broschyr utskickad från RFSU där alla möjliga samlevnadsformer stod beskrivna. Vad hade en sådan broschyr på en förskola att göra? Det kändes som ett övergrepp!

I läshörnan fanns böcker med regnbågstema där alla möjliga familjeförhållanden beskrevs rosaskimrande. Jag mådde så illa över att intet ont anande småbarn skulle utsättas för detta under sina första oskuldsfulla år. Jag frågade mig hur personalen kunde gå med på detta. Hur kan man tro att det bara handlar om allas lika värde när en broschyr på plats beskriver precis vad det handlar om? Varför protesterade ingen? Varför sa jag själv ingenting?

Här i bygden är många troende. Men även om man inte är troende borde man reagera starkt emot detta. Hur kan kommunen bara nicka och gå med på att RFSU får sprida dessa extrema åsikter? Det är en sak att homosexuella personer självklart har lika värde som alla andra och ska behandlas med respekt. Men detta handlar om så mycket mer! RFSU och RFSL vill ändra på normerna i samhället och vill att alla möjliga samlevnadsformer ska vara fullt accepterade och lagliga. Jag frågar mig hur detta utan hinder får spridas på kommunala skolor och förskolor. Dessa ska ju vara politiskt oberoende. ­Pride är ett starkt politiskt ställningstagande som inte har något på våra barns skolor och förskolor att göra. Tack Km för att ni tog upp detta viktiga ämne!

”Mamma från södra Sverige”