Dagens människa

Den kristna tidningen Dagens podd – Dagens människa – har uppnått den i podd-samanhang aktningsvärda åldern sju år. Till dags dato har man gjort 115 avsnitt.

I avsnitten medverkar två av tidningens journalister som talar med kända (och relativt kända) svenskar.

Avsnitten läggs ut med ett par veckors mellanrum och alla är exakt en halvtimme långa. Formatet är en blandning av intervju och samtal mellan gästen och de två journalisterna, lite för ofta ett ganska glättigt sådant, en känsla som förstärks av en envis musikjingle, som avbryter samtalen då och då.

Många av dem som intervjuas är intressanta personer, inte barar kristna eller troende. Gästerna är snarare en väldigt blandad kompott: Joel Halldorf, Åsa Linderborg, Marcus Birro, Linda Skugge, ärkebiskop Antje Jackelén och Gudrun Schyman är några av dem som medverkat. Kristna blandas med ateister, agnostiker och några med annan tro.

Samtalen berör olika områden – Gud, tro, hopp, förlåtelse, inre drivkrafter och samhällstendenser, för att nämna några. När detta skrivs är det senaste i raden av avsnitt med biskop Anders Arborelius, ett öppenhjärtigt samtal som bland annat berör coronapandemins konsekvenser och varmt kan rekommenderas.

Samtalstonen i podden är informell; det blir många skratt och journalisternas språk är extremt vardagligt, både i samtalen sinsemellan och med gästerna. Det gör att innehållet lite för ofta får en känsla av radiosport eller kommersiell radio, vilket är synd då frågorna ofta är intressanta och gästerna har mycket att dela med sig av.

Dagens människa är inte en podd som kräver koncentration eller eftertanke; snarare kan den vara trevlig att ha som sällskap vid hushålls- ­eller trädgårdsarbete.

Helena D’Arcy