Högsta domstolen i Nederländerna vidgar lagen för dödshjälp

Ännu ett steg togs i tisdags denna vecka i Nederländerna för att göra det möjligt för fler att få dödshjälp. Det var landets högsta domstol som avgjorde, att det inte längre skall vara möjligt att väcka åtal mot läkare för att ha gett dödshjälp till dementa, som tidigare gett grönt ljus i ett livsslutsdirektiv.

Hittills har patienter behövt bekräfta en tidigare förfrågan om dödshjälp, men nu kommer det inte längre att behövas. Domstolens beslut togs i svallvågorna av ett fall från 2016, som gällde en dement, 74-årig kvinna, som fyra år tidigare fått reda på att hon hade fått Alzheimers. Hon skrev då ett yttrande om att hon så småningom skulle vilja få dödshjälp hellre än att flytta till ett demensboende. Samtidigt skrev hon tydligt att hon ville få bestämma detta ”medan jag fortfarande är klarsynt och när jag tycker att tiden är den rätta”.

En läkare beslöt efter en tid att ge henne dödshjälp baserat på kvinnans tidigare utlåtande, och kvinnan fick ett lugnande medel i en kopp kaffe och blev medvetslös. En stund senare vaknade hon, insåg vad som höll på att hända, och gjorde motstånd medan hennes dotter och svärson höll fast henne för att hjälpa läkaren. Läkaren blev senare åtalad men frikänd efter en rättegång.

Högsta domstolen tog detta prejudicerande avgörande för att undvika liknande rättegångar i framtiden. Liksom förut gäller att två av varandra oberoende läkare bedömer att patienter som ska få dödshjälp lever i ett ”outhärdligt lidande utan slut”, men från och med nu behöver dementa patienter inte längre bekräfta en tidigare ansökan om dödshjälp.

(BBC)