Italienska biskopar i protest mot regeringen

I helgen kungjorde Italiens regering att mässor även fortsatt måste firas utan församlingen närvarande. Beskedet har upprört landets biskopar, som kallar beslutet för ”godtyckligt” och hotar med att ta situationen i egna händer.

Italien kommer från och med 4 maj att gradvis öppna samhället igen efter långa, hårda corona-restriktioner, och regeringen har presenterat ett veckoschema för hur det kommer att gå till. Landets troende hade hoppats, att man åter igen skulle kunna få fira mässor med församlingen närvarande, men ett uttalande söndag kväll grusade förhoppningarna. Endast begravningar, med maximalt femton anhöriga, kommer att tillåtas.

–  Italiens biskopar kan inte acceptera kompromisser som begränsar religionsfriheten. Det borde stå klart för alla att den insats för de fattiga – enormt betydande nu i denna nödsituation – kommer från en tro som måste få näring från rötterna, framförallt det sakramentala livet, skrev den italienska biskopskonferensen CEI i ett uttalande, efter att beslutet hade kungjorts.

Regeringen har svarat att man hoppas kunna presentera en lösning på situationen i ”så snart som möjligt”.

(Crux)