Prostituerade i Rom får hjälp av påven

Påvens egen välgörenhetsinstitution hjälper ett litet antal prostituerade som hotas av hemlöshet på grund av coronapandemin.

Det är församlingsprästen fader Andrea Conocchia i Torvaianica, sydväst om Rom, som hjälpt gruppen att få kontakt med kardinal Konrad Krajewski, påvlig allmoseutdelare och ansvarig för påvens personliga välgörenhet. Under hela coronapandemin har kardinal Krajewski åkt runt i Rom och delat ut mat och mediciner till fattiga, och även hjälpt dem som drabbats hårdast av restriktionernas effekter med pengar till mat och räkningar.

Inte bara för de trogna

Kardinal Krajewski berättar för Crux att en av de prostituerade senare kom tillbaka till fader Conocchia i tårar för att tacka för hjälpen.

– Det här är också kyrkans ansikte. Kyrkan är inte bara för de trogna. Jesus tvättade allas fötter. Detta är evangeliet, det räcker att läsa det för att hitta svar om hur vi ska hjälpa.

Fader Conocchia hade sett gruppen stå utanför kyrkan tio dagar tidigare:

– För mig var det viktiga att komma ihåg att de är människor, de är människor med liv som förtjänar uppmärksamhet, lyssnade, välkomnande, och de förtjänar också respekt och erkännande som människor.

Uppmuntrade att skriva till påven

De prostituerade bor i området kring kyrkan. Fader Conoccia, som har hjälpt dem med basvaror, vet inte mycket mer om dem än att de flesta av dem är transsexuella och att de kommer från Latinamerika. Han berättar att han ser dem be framför jungfru Maria eller be rosenkransen i kyrkan då och då, och det var han som uppmuntrade dem att skriva till påven om sin situation.

– De är prostituerade, det finns tyvärr ingen annan möjlighet för dem, i alla inte just nu. Och just nu kan de uppenbarligen inte gå ut på gatorna. Många av dem har inte haft kontakt med sin familj i åratal och skäms för att tala om för sina föräldrar och andra närstående vad de gör.

Fader Conocchiea vet inte kom gruppen kommer att hålla kontakt med honom efter restriktionerna har mildrats, men hur som helst, påpekar han, är dörrarna till kyrkan alltid öppna.

(Crux)