Charles de Foucauld ett steg närmare helgonförklaring

Vatikanens kongregation för helgonförklaringsprocesser kungjorde i onsdags att processerna för tolv kvinnor och män tagit ännu ett steg.

Det är påven som nu godkänt att sju män utnämns till martyrer samt att helgonförklaringsprocesserna för fem andra tagit ett ännu ett steg. Bland dem är eremiten Charles de Foucauld, som saligförklarades 2005. Han var en fransk officer som blev trappistmunk efter att ha levt ett tämligen utsvävande liv, men lämnade sedan sitt kloster och flyttade till Palestina. Han begav sig sedan till Sahara där han levde enskilt som eremit och grundade ordern Jesu små bröder och systrar. 1916 blev Charles de Foucauld mördad i Algeriet i en ålder av femtioåtta år.

Charles de Foucaulds process godkändes tillsammans med med Cesare de Bus, fransk präst och ordensgrundare, och Maria Domenica Mantovani, italiensk nunna och ordensgrundare. De tre kommer nu att kunna helgonförklaras. Ytterligare två, den amerikanske prästen Michael McGivney och fransyskan Pauline-Marie Jaricot, kommer efter att medicinska mirakel som skett efter förbön till dem nu godkänts, att kunna saligförklaras.

Samtidigt förklarades en italiensk missionär i El Salvador, som mördades 1980, som martyr, tillsammans med sex italienska cisterciensmunkar, som dog medan de skyddade sitt kloster, som attackerades av franska soldater under Napoleonkrigen.

(Zenit)

Veritas förlag säljer boken Charles de Foucauld i sin webshop – läs om boken här >>