Vatikanens arkiv återöppnas i dag

Foto: Vatican News

Vatikanens apostoliska arkiv återöppnar i dag 1 juni efter att ha varit stängt i tolv veckor.

Många hade sett fram emot 2 mars, då Vatikanens apostoliska arkiv öppnade avdelningen från Pius XII:s pontifikat. De historiker, som hade fått turen att vara de första att gå igenom dokumenten från den omdebatterade tidsperioden från mars 1939 till oktober 1958, hann dock bara arbeta i arkivet i ett par dagar, innan det stängdes på grund av coronarestriktionerna. Nu kommer arkivet åter att vara öppet under fyra veckor, innan det stänger för sommaren fram till slutet av augusti.

Arkivets öppettider kommer att vara nedbantade fram till sommarstängningen, och endast femton forskare kommer att tillåtas åt gången. Hittills har arkivet kunnat ta emot sextio forskare varje dag. Totalt är det runt sexton miljoner dokument, som nu för första gången blivit tillgängliga för allmänheten.

(Catholic News Agency)

Läs krönikan i Km nr 4/2020 om Pius XII:s omdebatterade pontifikat >>