Zimbabwes president beordrar nuntie att förklara biskopars agerande

Nuntie Paolo Rudelli och Zimbabwes president Emmerson Mnangagwa

Splittringen mellan katolska kyrkans biskopar i Zimbabwe och landets regering blir allt större. Efter att biskoparna nyligen publicerade ett kritiskt herdabrev har nu presidenten beordrat nuntien att förklara Vatikanens inställning till kritiken.

Det är Heliga stolens ambassadör i Zimbabwe, nuntie Paolo Rudelli, som beordrats till regeringen för att förklara biskoparnas kritik, som framfördes i mitten av augusti i ett herdabrev som lästes upp i katolska mässor. I brevet framför biskoparna stark kritik mot landets ledning, som de inte menar gör tillräckligt mot den ”skenande korruption” som gjort den ekonomiska krisen i Zimbabwe allt värre. I sitt brev framhöll biskoparna den ekonomiska kollapsen, allt djupare fattigdom bland befolkningen, utbredd korruption bland politiker och missbruk när det gäller mänskliga rättigheter.

Zimbabwe går igenom den djupaste ekonomiska krisen på länge, och inflationen ligger nu på över åttahundra procent. Presidenten anklagas också för att ha använt coronapandemin som svepskäl för att slå ner på dissidenter och andra som deltar i demonstrationer. Människorättsorganisationer rapporterar om så väl kidnappningar, tortyr och mord på dem som protesterar.

Efter publiceringen av herdabrevet har andra kyrko- och samfundsledare i landet uttalat sitt stöd för de katolska biskoparna, och nuntien besökte ärkebiskopen samma dag som brevet publicerades för att uttrycka sitt stöd. Regeringschefen, president Emmerson Mnangagwa, svarade på kritiken genom att kalla brevet en ”skymf” medan en minister i ett tv-sänt tal uttalade sig i nedsättande ordalag mot landets ärkebiskop Robert Ndlovus etniska tillhörighet och hans ”ondskefulla ledarskap”.

(The Irish Times)