Katolsk ärkebiskop i Belarus förbjuds resa in i landet

Protesterna mot presidenten i Belarus, Aleksandr Lukasjenko, blir allt hårdare och regimen besvarar med att slå ner allt fler motståndare. Nu har även landets katolske ärkebiskop, metropolit Tadeusz Kondrusiewicz, förhindrats att resa tillbaka efter ett kort besök i Polen.

Det var i måndags som ärkebiskopen av Minsk-Mogilev, Tadeusz Kondrusiewicz, stoppades på den polsk-belarusiska gränsen. Han hade varit på ett kort besök i Polen för att bland annat fira ett antal mässor. Metropoliten fick enligt uppgift ingen förklaring av gränsvakterna, men president Lukasjenko har sedan dess kommenterat att ärkebiskopen ”plötsligt reste till Warszawa för överläggningar och fick specifika uppdrag”.

I ett brev till landets befolkning, skrivet på tisdagen, skrev metropoliten bland annat:    

Förbudet mot att resa in i Belarus hindrar mig, som biskop av ärkestiftet Minsk-Mogilev och ordförande för den belarusiska biskopskonferensen, från att utföra mitt pastorala uppdrag och delta i planerade kyrkliga händelser. I det tillstånd av socio-politisk kris som vårt hemland befinner sig i har jag uppmanat till, och fortsätter att uppmana till, dialog och försoning. Jag vill inte under några omständigheter att det omotiverade och laglösa beslut, som gränsvakten tog, ska öka spänningen i vårt hemland. Jag har ansökt till myndigheterna om att klargöra situationen och ändra beslutet att förhindra mig i att återvända till mitt hemland för att utföra mina pastorala plikter. Jag hoppas att detta bara är ett irriterande misstag, som kommer att rättas till så snart som möjligt.

Inte politisk

I en intervju med den balarusiska katolska medieportalen catholic.by säger hjälpbiskop och generalvikarie Yuri Kasabutskij att ärkebiskopen inte gett stöd till någon av landets presidentkandidater vare sig före eller efter valet, och att han inte gjort några som helst politiska uttalanden utan endast efterlyst uppriktighet, ansvarstagande, dialog och ett slut på våldsamheterna.

– Ärkebiskopens agerande och yttrande är innanför ramen för både katolsk sociallära och landets lagstiftning. Det verkar som om presidenten inte varit välinformerad. Han medgav själv han inte hade fullständig information. Ärkebiskopen kan åka till Vatikanen för överläggningar och få uppdrag från påve Franciskus, men inte från någon annan i Warszawa, Moskva eller någon annanstans.

(Independent Catholic News)