Viktiga kortfilmer om stora och små frågor

Eldsjälarna bakom hemsidan www.kroppensteologi.se, syster Sofie OP och Peter Wiberg, slår sig inte till ro. Nu har de utökat de resurser som erbjuds med sju korta filmer för i första hand tonåringar.

Filmerna finns även tillgängliga på YouTube, där de lättast går att hitta om man söker på respektive titel: I’m a poor lonesome tonåring; Mina kompisar och jag; Det är bra att vara nyfiken… eller?; Jag förstår varken mig eller dig; Min drömkropp; Det räcker mamma & pappa, låt mig vara!; En dag kommer drömprinsen.

Ursprungligen producerade på franska är filmerna textade på svenska, vilket gjorts väldigt bra. Det är många kniviga frågor som tas upp: grupptryck, skillnaden på pojkar och flickor, utseendefixering, att våga gå sin egen väg, porr, onani, betygshets och preventivmedel. En salig blandning – så där som livet ofta är mest. Det är finkänsligt och gjort på ett sätt som både föräldrar och tonåringar känner igen sig i, utan att skämskudden åker fram.

I samtliga filmer är det två yngre vuxna som ser tillbaka på sin tonårstid, och hur de navigerade sig genom vardagen. Tillbakablickarna varvas med deras tankar om hur de själva och deras föräldrar agerade, konsekvenserna det fick och konflikterna det gav upphov till. På så sätt bakas filmernas budskap in väldigt naturligt utan att bankas in i huvudet på den som tittar.

Filmerna är en utmärkt resurs för konfirmandundervisning men också för något yngre tonåringar. De kan fungera som positiva, avdramatiserande introduktioner till de tuffa frågor som är så viktiga att föräldrar, kateketer, ungdomsledare och andra vuxna med ansvar för våra ungdomars utveckling inte duckar för.

Helena D’Arcy