Ny biskopsvikarie för evangelisation

– Det är ett helt oväntat uppdrag, men jag ser fram emot att kunna förmedla evangeliets glädje till många personer, både troende och sökande.  Det säger stiftets nya biskopsvikarie för evangelisation, monsignore Andrés Bernar.

Tidigare i dag kungjorde Stockholms katolska stift att man utsett en ny biskopsvikarie för evangelisation: monsignore Andrés Bernar Borda. Ursprungligen från Spanien kom fader Andrés till Sverige 2004, som präst för personalprelaturen Opus Dei. Han har sedan dess verkat för Opus Dei men även haft olika uppdrag för stiftet, bland annat som rektor för den spanska missionen. Sedan en tid är han även Opus Deis regionalvikarie för Norden, och kommer att kombinera sitt uppdrag som biskopsvikarie med det fortsatta ansvaret för Opus Dei i Sverige, Norge och Danmark.

– Det kommer att krävas både mer bön och mer arbete av mig, men båda uppdrag riktar sig egentligen mot samma mål.

Skapa synergier

Som biskopsvikarie för evangelisation kommer hans uppgift till stora delar att gå ut på att samordna stiftorgan som Caritas, Katolska pedagogiska nämnden, Respekt och Katolska utskottet för äktenskap och familj.

– Min roll handlar bara om att samordna det arbete som flera organ i stiftet redan gör sedan många år tillbaka. Jag ska försöka hjälpa dem att fokusera på evangelisationen. Att se till att alla stiftets organ samarbetar väl och det skapas många synergier. En utmaning blir att försöka arbeta nära våra församlingar och missioner så att stiftet hjälper dem ännu mer i deras konkreta utmaningar när det gäller evangelisationen. Jag hoppas även att kunna hjälpa att förmedla till alla döpta att också de är delaktiga i kyrkans evangelisation.