Påven i förbön för mördad präst i Como

Foto: Vatican News

Fader Roberto Malgesini, präst i norditalienska Como, dödades i tisdags av en psykiskt instabil man.

Fader Malgesini var stiftpräst i Como och verksam i centret Beato Scalabrini, som ger migranter själavård. Hans kropp hittades tidigt på morgonen i närheten av hans församlingskyrka San Rocco i centrala Como. Man förmodar att fader Roberto var på sin vanliga runda för att dela ut frukost till hemlösa migranter när han överfölls. Den misstänkte mördaren, som kort därefter överlämnade sig själv till polisen, är från Tunisien och en av de hemlösa migranter som fader Malgesini hjälpte.

Biskopen av Como, msgr Oscar Cantoni, kom till mordplatsen kort efter dådet och välsignade fader Malgesinis kropp, innan den flyttades. Han uttryckte djup sorg över dådet och stor uppskattning för att fader Roberto och hans insats för migranter. En rosenkransbön leddes samma kväll av biskopen, både för fader Malgesini och för mannen som dödat honom.

Ett stort antal av de migranter fader Malgesini hjälpt genom åren har i italienska tidningar uttryckt sin chock och förtvivlan över dådet, och när kroppen bars bort hade ett stort antal av dem samlats och bröt ut i en spontan applåd.

Under den allmänna audiensen dagen efter bad påve Franciskus särskilt för fader Malgesini samt för alla präster, ordenssystrar och lekmän som arbetar med behövande personer som har lämnats efter av det övriga samhället.

(Vatican News, Catholic News Agency)