Två av Santiagos äldsta kyrkor nedbrända av demonstranter

Under helgens våldsamma demonstrationer brändes två av huvudstaden Santiagos äldsta kyrkor ner av jublande demonstranter.

De två kyrkorna invaderades av stora grupper maskerade demonstranter, som samlats för att demonstrera mot regeringen. Den ena av de två kyrkorna, Franciskus Borja-kyrkan, som användes av bland annat Chiles poliskår, totalförstördes av de bränder som startades inuti kyrkan av aktivister, som protesterar mot regeringen och efterlyser en ny grundlag. Samma kyrka blev tidigare nedbränd inuti i januari, när demonstranterna även blockerade de brandmän, som den gången försökte släcka branden.

Fördömer attackerna

Sanitagos katolske ärkebiskop Celestino Aós har i hårda ordalag fördömt attackerna, som totalförstörde de båda kyrkorna.

– Våld är ondska, och den som sår våld skördar undergång, smärta och död. Låt oss aldrig rättfärdiga våld av politiska eller sociala skäl. De fattiga är de som drabbas hårdast. Låt oss inte rättfärdiga det som inte kan rättfärdigas. Gud önskar inte våld. Vi troende kommer tillsammans att samlas för att göra bot för det som skett.

Det är inte första gången kyrkor förstörts och plundrats av demonstranterna i Chile, som sedan ett år gått ut på gatorna i våldsamma upplopp och protester, senast mot att man högtidlighållit upptäckten av den amerikanska kontinenten.

Kyrkan en av många attackerade institutioner

Soledad Herrera, ordförande för lekmannainitiativet Catholic Voices Chile, säger till nyhetstjänsten Crux att hon inte tror att kyrkbränderna i första hand handlar om en ”direkt attack” mot katolska kyrkan, som i Chile de senaste åren skakats kraftigt av avslöjanden om prästers sexuella övergrepp mot minderåriga.

– Katoliker har fortsatt att arbeta på samma sätt som de gjorde före övergreppsskandalerna, utan uppehåll och i tystnad, bland dem som lider och speciellt bland dem som lider av hunger och svårigheter på grund av pandemin. Utan att förminska all den smärta som orsakats av övergreppen, så är kyrkan bara en av en lång rad institutioner som har påverkats av dessa våldsgärningar.

(Catholic News Agency, Crux)