Tretton nya kardinaler utnämnda

Ärkebiskopen av Washington Wilton Gregory

Den 28 november får katolska kyrkan tretton nya kardinaler, meddelade påven Franciskus i går. 

Det överraskande meddelandet lästes upp i slutet av Angelusbönen den 25 oktober. Nio av de tretton är under åttio år, och kommer därför att kunna delta i en framtida konklav, när nästa påve utses.

Från franciskanpräst till kardinal

Två av de nyutnämnda kardinalerna tillhör den romerska kurian. Det rör sig om Biskopssynodens sekreterare, Mario Grech från Malta och italienaren Marcello Semeraro, tidigare biskop av Albano och helt nyligen utsedd till prefekt för Helgonkongregationen.

Vidare utnämnde påven sex biskopar i olika stift: ärkebiskopen av Kigali i Rwanda, Antoine Kambanda; ärkebiskopen av Washington i USA, Wilton Gregory; ärkebiskopen av Capiz i Filippinerna, Jose Fuerte Advincula; ärkebiskopen av Santiago de Chile, Celestino Aós Braco; den apostoliska vikarien i Brunei, Cornelius Sim; och ärkebiskopen av Siena i Italien, Augusto Paolo Lojudice. Ärkebiskop Wilton Gregory är den förste färgade biskopen från USA att bli utsedd till kardinal. En av de nio under åttio är präst: franciskanpater Mauro Gambetti, som är custos, det vill säga superior, för franciskanklostret i Assisi, som påven besökte senast i början av månaden när han undertecknade sin nya encyklika Fratelli tutti.

Välkänd predikant

Utöver de nio har påven även valt fyra nya kardinaler över åttio, som därför inte kan delta i någon konklav. Det är Felipe Arizmendi Esquivel, ärkebiskop emeritus av San Cristóbal de Las Casas i Mexiko; den apostoliska nuntien Silvano Tomasi, tidigare Heliga stolens permanenta observatör vid FN i Genève; kappucinpater Raniero Cantalamessa, som i över fyrtio år varit påvliga hushållets predikant, samt församlingsprästen i det romerska Mariasanktuariet Divino Amore, don Enrico Feroci.

(Vatican News)