Islamistiskt våldsdåd i basilika i Nice väcker sorg

Tidigare i dag blev sakristanen i Notre Dame-basilikan i centrala Nice samt två kyrkobesökare mördade av en ung tunisier. Dådet, som var ett i raden av olika våldsdåd i dag riktade mot Frankrike, väcker bestörtning, vrede och bedrövelse över hela världen.

Det var under tidig förmiddag i dag när sakristanen Vincent Loques höll på att göra i ordning för dagens första mässa, som han mördades brutalt av en ung migrant från Tunisien. Medan våldsmannen uppges ha upprepat orden ”Allahu Akbar” dödade han även en äldre dam och en mamma i 40-årsåldern, innan han sköts av polisen och omhändertogs.

Uttalanden från kyrkans ledning

Kardinal Anders Arborelius kom tidigare i dag med ett uttalande, publicerat på stiftets hemsida, med anledning av dådet.

Idag sörjer vi alla över dem som mördades vid mässan i katedralen i Nice. Det är en tragedi och förbrytelse utan like när man angriper människor och dödar dem i Guds hus. Samtidigt vet vi att martyriet är en ständig verklighet under hela kyrkans historia. Martyrernas blod är ett trons utsäde, som måste stärka oss i vår kärlek till Jesus som bad för sina förföljare.  

Vi vet att kristna på många ställen på vår jord blir förföljda och dödade: Västpapua och Nigeria är två exempel. Kyrkor bränns ner i Santiago de Chile. Vi får inte förlora modet eller ge efter för hämndkänslor. Hatet får inte segra!

Även påven Franciskus uttryckte genom Vatikanens presstalesman Matteo Bruni sin närhet till de avlidnas familjer och till Frankrike.

Det är en tid av smärta, en tid av förvirring. Terrorism och våld kan aldrig accepteras. Gärningsmannen sådde död på den plats för kärlek och tröst, som Herrens hus är. Påven har uttryckt sin närhet till det katolska samfundet i sorg. Han ber för offren och deras nära och kära, för att våldet ska upphöra, och för att man åter ska se på varandra som bröder och systrar och inte som fiender, så att det älskade franska folket kan reagera förenade mot ondska med det goda.

Starka ord från afrikansk kardinal

Kardinal Robert Sarah, prefekt för Kongregationen för gudstjänstliv, var mycket rättfram i ett meddelande på Twitter timmarna efter dådet.

Islamism är en monstruös fanatism som måste bekämpas med kraft och beslutsamhet. Den kommer inte att sluta med sitt krig. Tyvärr vet vi afrikaner detta alldeles för väl. Barbarerna är alltid fredens fiender. Västvärlden, i dag Frankrike, måste förstå detta. Låt oss be.

Stängda kyrkor

Biskopen av Nice, André Marceau, gav också uttryck för sin stora sorg över den tragiska attacken:

Min sorg som människa är oändlig när man står inför vad andra så kallade människor kan utföra. Alla mina böner går till offren, deras anhöriga, polisen som var i frontlinjen under denna tragedi, prästerna och de troende som har blivit sårade i sin tro och sitt hopp.

Biskopen kungjorde också att samtliga kyrkor i Nice är stängda och under polisbevakning tills vidare.

(Vatican News)