Nya Zeeland röstar ja till dödshjälp

Foto: Mark Baker/AP

I en folkomröstning nyligen röstade sextiofem procent av nya zeeländarna ja till att tillåta dödshjälp. Lagen kommer nu att ändras inom tolv månader.

I samband med valet den 17 oktober tog nya zeeländarna även ställning till huruvida landet ska införa dödshjälp. Parlamentet hade redan röstat ja till en legalisering, och den nya lagen, End of Life Choice Act 2019, kommer därför att införas senast i början av november nästa år.

Läkaren John Kleinsman, direktor för Nathaniel Centre for Bioethics – en tankesmedja startad av landets katolska biskopskonferens – är kritisk.

– Resultatet går emot opinionen på ett globalt plan; trettiotre jurisdiktioner har röstat nej till liknande lagar under de senaste fem åren på grund av de risker dödshjälp innebär för sårbara grupper.

Fallgropar

Inför folkomröstningen hade landets katolska biskopskonferens pekat på problemen med den föreslagna lagändringen, bland annat att lagen inte kräver att patienten talar om sitt beslut för någon anhörig, att det inte finns någon obligatorisk väntetid mellan förfrågan och läkarens beslut, att det inte krävs något oberoende vittne och att det inte krävs att den som ber om dödshjälp är beslutskompetent.

John Kleinsman säger i ett uttalande att det aldrig funnits någon farligare period att legalisera dödshjälp än just nu.

– Pressen på Nya Zeelands sjukvård är stor just nu. Dessutom är tillgången till god palliativ vård ojämn, och vanvård av äldre, ensamhet och social isolering bland äldre ökar. Lagen kommer inte att förbättra hälsan hos dem som redan drar det korta strået i dagens sjukvårdssystem, däribland ursprungsbefolkningen, som i genomsnitt dör sju år tidigare och som har 2,5 gånger högre risk att dö av vissa livsstilssjukdomar.

– Många människor hyllar valresultatet som ett steg framåt, men för mig är det ett steg bakåt. Jag förutspår att det bara är en fråga om tid innan våra folkvalda kommer att pressas till att bredda lagen ännu mer – det är vad som har hänt i andra länder och varför skulle det vara annorlunda här? Med den här lagen går vi en farlig väg, och det här är bara början.

(Crux)