Påven planerar träffa anhöriga till offren i Nice

Under en minnesgudstjänst i helgen för de tre offren för terrorattacken i Nice berättade stadens borgmästare, att påven uttryckligen bett att få träffa de avlidnas anhöriga så snart som möjligt.

Det var i ett tal under gudstjänsten som borgmästaren Christian Estrosi berättade att han vill hjälpa att uppfylla en av offrens högsta önskemål: att få träffa påven.

– Kära Nadine … tillsammans med din make Joffrey … kommer jag att uppfylla din högsta önskan genom att åka till Rom tillsammans med de andra familjerna för att träffa påve Franciskus.

Nadine Devillers, sextio år, var den första av de tre som dog. Hon hittades nära basilikans dopfunt. Hennes man sedan tjugosex år, Joffrey Devillers, berättade efter dådet för den franska dagstidningen Nice-Matin om sin hustrus önskan, som han nu kommer att uppfylla.

Bad i basilikan varje morgon

Under gudstjänsten, som hölls i närvaro av Frankrikes premiärminister Jean Castex och tidigare president Nicolas Sarkozy, hedrades även de andra två offren, Vincent Loques och Simone Barreto Silva. Premiärminister Castex berättade hur Simone Barreto Silva, ursprungligen från Brasilien och mamma till tre barn, gick till basilikan för att be nästan varje morgon. Den morgon då dådet skedde befann hon sig där som vanligt, men attackerades av gärningsmannen och flydde till ett kafé intill där hon dog av sina skador.

Vincent Loques, som varit sakristan i Notre-Dame-basilikan i tio år, var pappa till två döttrar och dog dagen innan han skulle fylla femtiofem, när han försökte övermanna gärningsmannen.

– Han var i särklass när det gällde julkrubban. Jag kan tänka mig hur det kommer att kännas för dem som nu ska ta över, sade Jean Castex i sitt minnestal.

– Terrorism attackerar dem vi är, det som kännetecknar oss, vår frihet, vår kultur och slutligen våra liv. Fienden känner vi till, inte bara har den identifierats utan den har också ett namn: radikal islamism.

Gärningsmannen, en ung man från Tunisien, har nu blivit förd till sjukhus i Paris, där han vårdas för de skador han fick i samband med dådet.

(Association for Catholic News in Africa)