Spansk tonåring saligförklarad

En nittonårig ung man, som sköts till döds 1936 för sin tro under det spanska inbördeskriget, saligförklarades i Spanien i helgen.

Salige Joan Roig Diggle föddes i Barcelona och växte upp i den lilla staden El Masnou i Katalonien. Han fik tidigt börja arbeta parallellt med skolgången för att hjälpa till at försörja sin familj, men missade ändå i stort sett aldrig att delta i den dagliga mässan. Som tonåring hade han betrotts med ett ciborium – ett oblatskrin – och hade till uppgift att hjälpa sin församlingspräst att dela ut kommunion till behövande i hemmen. Detta var under en period när kyrkor brändes ner och förstördes över hela Barcelona-regionen, och för de flesta var det inte längre möjligt att gå i mässan.

En dag trängde sig militärer sig in i Joans hus för att arrestera honom på grund av hans engagemang i kyrkan. Medan hans mamma lyckades distrahera soldaterna, svalde han samtliga oblater som fanns i kärlet, för att skydda dem, och fördes sedan iväg. Han avrättades kort därefter med fem skott, i gryningen den 11 september 1936, och enligt uppgift var hans sista ord: Må Gud förlåta er så som jag förlåter er.

Saligförklaringen skedde i Barcelonas mäktiga basilika Sagrada Família och leddes av kardinal Juan José Omella y Omella, ärkebiskop av Barcelona. Salige Joan Roig Diggle var sedan tidigare en av de tvåtusen martyrer från spanska inbördeskriget, som officiellt vördas av kyrkan.

(Catholic Herald, Vatican News)