”En explosion av ilska”

foto: Miranda Brander

Mitt på ljusan dag fredagen den 13 november vandaliserades Kristus Konungens kyrka vid Heden i Göteborg. Då kyrkorummet med anslutande sidokapell nära nog aldrig står tomma, måste gärningen ha utförts med blixtens hastighet – och efteråt ter den sig lika obegriplig som oförklarlig.

Halv tolv i fredags firades lunchmässan i kyrkan. Efteråt dröjde sig ett fåtal personer kvar en kortare stund för att be och så snart dessa avlägsnat sig måste förövaren eller förövarna ha varit framme. Dukarna slets av altaret; ambon, fastskruvad i golvet, vräktes omkull liksom prästens stol och ett staffli med namnen på det gångna årets avlidna; pallar slogs sönder; psalmböckerna vräktes ut över golvet; och i Mariakapellet släcktes votivljusen med skumsläckare. Allt tordes ha skett inom loppet av bara några få minuter.

Kunde blivit värre

Upptäckten gjordes av en deltagare i St:a Elisabets Katolska Folkhögskolas kurs för kyrkomusiker, och kyrkoherde Tobias Unnerstål larmade polisen, som relativt snabbt infann sig och inledde en brottsplatsundersökning. I kyrkan såg det ut som en storm dragit fram.

Foto: Miranda Brander

–  Det var en chock, säger församlingens vaktmästare Christian Nergård till Katolskt magasin. Jag har haft bilderna av kaoset och förödelsen i kyrkan för ögonen sedan dess. Samtidigt måste vi vara tacksamma över att det inte blivit ännu värre, att tabernaklet skonats, att altaret var intakt och att skulpturerna klarat sig.

Fader Tobias Unnerstål är inne på samma linje.

–  Såhär när den första chocken börjat släppa inser man naturligtvis att det kunde ha blivit så mycket värre, menar han. De materiella skadorna är ändå förhållandevis begränsade. Ambon måste ersättas liksom åtminstone den ena av ljusstakarna på altaret, och en ny brandsläckare måste införskaffas. Vi måste skaffa nya psalmböcker och vi måste laga och lappa här och var.

Foto: Miranda Brander

–  Men det kunde som sagt blivit mycket värre. Vi är tacksamma för att sakramentet är oskadat och tabernaklet helt, att skulpturerna klarade sig och inte minst över att kyrkans fantastiska fönster klarade sig. Dessa hade inte gått att ersätta.

Försöker förstå

Nu ligger ärendet hos polisen, som vid brottsplatsundersökningen topsade, bevarade fingeravtryck och fotograferade och som nu bedriver någon form av utredning. Huruvida det finns någon eller några huvudmisstänkta ska vi låta vara osagt, och fader Tobias vill heller inte kommentera den biten även om alla naturligtvis funderar.

–  Jag försöker förstå, säger kyrkoherden. Fast vansinniga saker kan man kanske inte förstå. Man undrar vem eller vilka som ligger bakom, man funderar över hur förövaren tänkt. Terrorism är det inte. Terrorister hade sprängt. Och inget busstreck heller. Då hade det varit spray. Här är det i stället en explosion av ilska som riktat sig mot prästens stol, altaret och ambon.

Men livet går vidare i Kristi Konungens församling. Inne i kyrkan är det upplockat och städat. Mässorna firas som vanligt. Kanhända har man lite till mans blivit en smula mer vaksamma. Och framför allt känner man tacksamhet – inte minst över det stöd församlingen fått.

–  Helt fantastiskt, säger fader Tobias. Massor av människor har hört av sig, från andra församlingar och andra samfund. Vi är mycket tacksamma.

Lars Brander