Veckans hundraåring: lagliga aborter

Den 18 november 1920 legaliserade bolsjevikerna abort i Ryssland, som därmed blev det första landet i världen med laglig abort.

Den ryska revolutionen påbörjades i oktober 1917 och utmynnade i ett brutalt inbördeskrig 1918-1921, som uppskattningsvis resulterade i sju miljoner döda män, kvinnor och barn. Den siffran bleknar dock när man jämför med konsekvenserna av en av bolsjevikernas lagändringar efter de tagit makten i landet: legaliserad abort.

Konsekvenserna av det nya styret i Ryssland var brutala ända ner på individnivå, och det mesta blev förbjudet: att äga sin bondgård eller affärsrörelse, att ha ett bankkonto, att låta sina barn döpas eller att ens gå i kyrkan. Två saker, som dittills varit förbjudna, släppte styret dock helt fritt: skilsmässor och abort.

Redan 1913 hade Vladimir Lenin i en artikel i tidningen Pravda lovat att ”helt och hållet upphäva alla lagar mot abort”. Fria, gratis aborter infördes sedan raskt som en lag för att ”skydda kvinnors hälsa”, och antalet aborter exploderade. Redan efter fjorton år, 1934, gjordes tre aborter för varje förlossning i Moskva. Till och med Josef Stalin reagerade över de höga siffrorna, och 1936 gjorde han en helomvändning och totalförbjöd aborter, eftersom han förutsåg att landets befolkning annars mer eller mindre skulle självdö. 1955, ett par år efter Stalins död, legaliserades aborter igen, och siffrorna klättrade åter fort. Runt 1970 gjordes det mellan sju och åtta miljoner aborter varje år i Sovjetunionen, och det var inte ovanligt att enskilda kvinnor gjort upp till tjugo aborter.

Fortfarande i dag är det länder med rötter i kommunismen som har de högsta aborttalen, förutom Ryssland även Kuba, Rumänien, Vietnam och Kina.

(Catholic World Report)