Ny biskopsvigning i Kina – men också hård kritik av påven

Foto: www.chinacatholic.cn

I en kommande bok med betraktelser uttrycker påven oro över situationen för de hårt förföljda muslimska uigurerna i Kina. Nyheten om vad påven skrivit har bemötts av hård kritik från kinesiska regeringsföreträdare. 

Boken Låt oss drömma, som publiceras på engelska och spanska 1 december, innehåller bland annat en text där påven nämner olika grupper som förföljs för sin tro, däribland yazidier, rohingier, uigurer och kristna i Egypten och Pakistan. I tisdags, efter att citatet från boken spridits, reagerade talespersonen för det kinesiska utrikesministeriet Zhao Lijian under en daglig presskonferens med att säga, att det påven Franciskus skrivit ”inte har något att göra med verkligheten”.

– Människor av alla etniciteter åtnjuter fulla rättigheter att leva och utvecklas samt religionsfrihet.

Man räknar med att över en miljon uigurer och andra muslimska minoritetsgrupper sitter fängslade i olika kinesiska läger, där de fråntas möjligheten till sin tro och kultur och tvingas deklarera lojalitet till kommunistpartiet och dess ledare Xi Jingping. Kina har länge helt förnekat att lägren existerar, men har nu medgett att det finns platser där man ”ger arbetsträning och förhindrar terrorism och religiös extremism”.

Tredje biskopsvigning

Under gårdagen blev det även offentligt att Tommaso Chen Tianhao den 23 november vigdes till biskop av stiftet Qingdao i östra Kina, inom ramen för det provisoriska avtalet mellan Heliga stolen och Kina. Heliga stolens presschef Matteo Bruni meddelar att ett flertal nomineringsprocesser fortfarande pågår.

Tommaso Chen Tianhao är därmed den tredje biskopen som har nominerats och vigts inom ramen för det provisoriska avtalet.

(Vatican News, Crux)