Påven till Irak i mars

Påven Franciskus med kardinal Sako

Vatikanen tillkännagav i går att påven Franciskus kommer att resa till Irak den 5-8 mars nästa år. Det blir hans första utlandsresa på över ett år.

Enligt ett pressmeddelande kommer påven att besöka Bagdad, Niniveslätten, Erbil, Mosul och Qaraqosh. Påven har sedan länge uttryckt sin önskan att besöka de kristna i Irak för att visa dem sitt stöd. Franciskus bägge företrädare, Benedikt XVI och Johannes Paulus II, hade också uttryckt önskemål att besöka landet, men efter att dåvarande president Saddam Hussein ställde in Johannes Paulus II:s besök 1999 blev det aldrig av.

Situationen för landets kristna rapporteras ha blivit något bättre de senaste åren, men fortfarande präglas landet av ekonomisk kris, arbetslöshet och korruption. Medan det för tjugo år sedan fanns uppskattningsvis 1,4 miljoner kristna i landet finns i dag endast runt trehundra tusen kvar. Ett litet antal familjer som tidigare flytt på grund av fruktansvärda förföljelser av kristna har återvänt, men få tror den kristna närvaron tillnärmelsevis kommer att återgå till tidigare nivåer.

Modigt beslut

Den kaldeiske ärkebiskopen av Erbil, ärkebiskop Bashar Warda, säger i ett uttalande att påvens besök är ”ett mycket modigt beslut att ta”. Även många andra företrädare för katolska kyrkan i Irak, däribland den kaldeiske patriarken Luis Sako, poängterar att påvens besök betyder för kyrkan i landet och är ett välbehövt tecken på fred och solidaritet.

När pandemin tilltog under fjolåret ställdes påvens planerade resor till Malta, Östtimor, Indonesien och Papua Nya Guinea in. Någon information om huruvida påven har nya planer att besöka dessa resmål finns inte.  

(Vatican News, Crux)