Förföljelsen av kristna värre under pandemin

Organisationen Open Doors släpper i dag sin årliga lista över de länder i världen där förföljelsen av kristna är som värst. Samtidigt varnar Open Doors för att situationen för många förföljda kristna blivit värre under pandemin.

Sedan 1993 ger Open Doors varje år ut en lista, där man rankar de femtio länder där förtrycket av kristna är som störst. Sex områden, däribland familjeliv och livet som medborgare, där kristna riskerar att uppleva förtryck poängsätts. Nytt för i år är att samtliga femtio länder hamnar i kategorierna ”mycket allvarlig” eller ”extrem” förföljelse.

Liksom förra året intar Nordkorea första plats på listan, följt av Afghanistan, Somalia, Libyen och Pakistan. Nigeria är med bland de tio högst rankade länderna för första gången sedan 2015. I samtliga nio högst rankade länder, utom Nordkorea, är det islamistiskt förtryck och våld som ligger bakom förföljelsen. 

Förvärrad situation under nedstängning

Peter Paulsson, generalsekreterare för Open Doors Sverige, berättar för tidningen Världen i dag att konsekvenserna av pandemin förvärrat situationen för många förföljda kristna.

– Tidigare hade man som konvertit i ett muslimskt land ofta möjlighet att träffa sin husgrupp. Nu sitter man instängd med släktingar som gör allt för att man ska återvända till islam.

Som Katolskt magasin tidigare uppmärksammat är det även ett flertal platser där kristna på olika sätt missgynnas under nedstängningen.

– Inte minst i Indien och Afrika är det vanligt att kristna inte får samma ransoner när myndigheterna delar ut livsmedel och andra förnödenheter, säger Peter Paulsson till Världen idag.