Nigeriansk biskop: apatisk regering eldar på kidnappningar av kristna

Nigerias regering saknar vilja att tackla den epidemi av kidnappningar av kristna som pågår. Det menar en av landets högsta katolska ledare, kardinal Ignatius Kaigama av Abuja stift.

Kardinalen har talat med organisationen Aid to the Church in Need efter en tid av allt fler kidnappningar av kristna.

– Vågen av kidnappningar är som en sjukdom som sprider sig utan att det görs någon särskild ansträngning att stoppa den.

De senaste sex veckorna har ett antal präster, hjälpbiskopar och ordenssystrar kidnappats. De flesta har släppts igen kort därefter, men en av prästerna, fader John Gbakaan från Minna stift i centrala Nigeria, hittades nyligen död med svårt sargad kropp, dagen efter han försvunnit.

– Det faktum att våra säkerhetsstyrkor inte kan identifiera kidnapparna är förbryllande och tyder på att de inte anstränger sig att höja säkerheten särskilt mycket. Det här fortsätter och fortsätter och vi får alltid samma förklaring.

Dåligt utrustade

Kardinal Kaigama påpekar i intervjun att säkerhetsstyrkorna ofta är dåligt betalda och har mycket sämre vapen än kidnapparna. Kardinalen berättar också att vissa kidnappningar görs av militanta islamister medan andra har som mål att få lösensummor, vilket kyrkan dock aldrig betalar, enligt kardinal Kaigama. Han framhåller också de många helt vanliga människor som också blir offer för kidnappningar, och som inte får någon uppmärksamhet i media.

– De är vad jag skulle kalla tysta offer, och det finns många av dem.

(Aid to the Church in Need)