Påven besöker förintelseöverlevare i hennes hem

Foto: Vatican Media

Den ungerska författarinnan och förintelseöverlevaren Edith Bruck, snart nittio år, har bott i Italien i nära sextio år. Förra helgen fick hon besök – av ingen annan än påven.

I januari intervjuade Vatikanens tidning L’Osservatore Romano Edith Bruck inför Förintelsens minnesdag. Påven läste intervjun och bad om att få hälsa på, och började besöket med att be om förlåtelse.

– Jag har kommit för att tacka dig för ditt vittnesbörd och för att hylla det folk som blev martyrer under det nazistiska vansinnet. Med uppriktighet upprepar jag de ord jag sade ur djupet av mitt hjärta vid Yad Vashem och som jag upprepar inför varje människa som, liksom du, har lidit så mycket på grund av detta. Må Gud förlåta oss, i mänsklighetens namn.

Enligt Vatican News varade besöket i över en timme, och de två hann avhandla dels Edith Brucks upplevelser i olika koncentrationsläger och dels den viktiga roll äldre har i att förmedla historia och erfarenheter till yngre generationer. Edith Bruck har tidigare berättat att hon ägnat sitt liv åt att berätta om det hon var med om under förintelsen, efter att ha uppmanats till det av två främlingar i Bergen-Belsen-lägret. 

– De sade: ”Berätta vad som hänt. Man kommer inte att tro dig. Men om du överlever, berätta det som hänt, även för vår skull.”

I intervjun i L’Osservatore Romano beskriver Edith Bruch hur det som hela tiden höll henne uppe var hoppet. Även när situationen var som allra mörkast och hon förlorade stora delar av sin familj, försökte hon se något gott och vackert – en gnutta mänsklighet. Hon berättade om när hon grävde diken i Dachau, hur en tysk soldat slängde sin matlåda åt henne för att hon skulle diska ur den, och hur han med vilje lämnat lite sylt i den åt henne. Hon återkallade också en upplevelse från officersmässen, där hon arbetade.

– En kock kom ut och frågade vad jag hette. När han hörde mitt namn svarade han med skakande röst att han hade en dotter som var lika gammal. Han tog sedan fram en kam ur fickan, tittade på mitt nyrakade hår som börjat växa ut igen, och gav mig kammen. Jag fick känslan av att, efter mycket länge, befinna mig i närheten av en människa.

(Vatican News)