Åter tillåtet med femtio i kyrkor – efter påsk

Folkhälsomyndigheten föreslår att reglerna för allmänna sammankomster ska lättas från och med 11 april.

När regeringen i mitten av februari presenterade en promemoria med nya regler för allmänna sammankomster gav man i uppgiften till Folkhälsomyndigheten att föreslå detaljerna för hur det ska gå till. Detta förslag har nu presenterats, och där föreslås att nya regler ska börja gälla den 11 april, helgen efter påsk. Folkhälsomyndigheten föreslår tre olika nivåer, som ska reglera antalet deltagare:

  • Vid hög smittspridning – femtio deltagare inne (med sittplats), hundra ute
  • Vid låg smittspridning som inte ökar – trehundra inne, sexhundra ute
  • Vid mycket liten smittspridning – inget maxantal

Björn Cedersjö, tillförordnad generalsekreterare för Sveriges kristna råd, är besviken på både regeringen och Folkhälsmyndigheten och på att man inte verkar ha tagit till sig, när kyrkor och samfund den senaste tiden vädjat om att få samma ”kvadratmeterregler” som övriga lokaler. I tidningen Dagen frågar han också varför reglerna inte kunnat börja gälla bara en vecka tidigare.

– Vi hade ju hoppats att vi skulle få mötas i våra kyrkor och fira påsk i år, det är klart att vi är besvikna om vi inte kan göra det. När jag ser att de inte för något resonemang om varför man har en regel för affärer och en för gudstjänster undrar jag varför. Och det får jag inte något svar på.