Knock upphöjs till internationell Maria-helgedom

Vallfärdsorten Knock i nordvästra Irland upphöjs den 19 mars – på helige Josefs festdag – till en internationell Maria- och eukaristisk helgedom, meddelar Vatikanen.

På kvällen den 21 augusti 1879 såg en grupp på femton personer mellan fem och sjuttiofem år jungfru Maria uppenbaras i den lilla orten Knock i landskapet Mayo, intill deras församlingskyrka. Bredvid henne stod evangelisten Johannes och den helige Josef, liksom ett lamm och ett krucifix som stod på ett altare. Enligt berättelsen ösregnade det under kvällen, men den lilla skaran stannade vid uppenbarelsen och bad rosenkransen tillsammans i två timmar. Inte ett ord uttalades i uppenbarelsen, och plötsligt försvann figurerna i tystnad. På platsen för uppenbarelsen förblev marken torr, trots regnet. Uppenbarelsen bedömdes efter kort tid som trovärdig, och sedan dess besöker miljontals pilgrimer varje år Knocks Mariasanktuarium. Även påven Johannes Paulus II, moder Teresa och påve Franciskus har besökt platsen.

Nu meddelar Vatikanen att Knock utnämns till internationell Mariahelgedom av påven Franciskus. Det sker på den helige Josefs festdag, då mässan kommer att firas samtidigt i Knock och i Vatikanen, och en videohälsning till de troende i Irland direktsänds från påven (se nedan). Samma dag kommer påven även att uppmärksamma att det nu är åtta år sedan han valdes.