Bomb detonerar intill katolsk domkyrka i Indonesien

Minst tjugo människor uppges ha skadats i går i Indonesien, när två självmordsbombare detonerade en bomb intill en fullpackad domkyrka. Båda terrorister omkom.

Jesu heliga hjärtas domkyrka i Makassar, huvudstaden i provinsen Sulawesi Selatan, skakades i går av en bomb, som detonerade intill kyrkans sidoingång strax efter palmsöndagsmässan. Mirakulöst nog omkom inga av kyrkobesökarna, men åtminstone tjugo uppges ha skadats, däribland fyra säkerhetsvakter.

Fader Wilhelmus Tulak, en av församlingsprästerna, hade just avslutat mässan på förmiddagen när en hög smäll skakade domkyrkan. Mässbesökarna var på väg både ut och in i kyrkan, men tros ha räddats tack vare församlingens dörrvakter, som fattade misstanke när de två gärningsmännen försökte tränga sig in i kyrkan. Bomben detonerades just som vakterna närmade sig dem, vilket tros ha räddat mässbesökarna.

Med 270 miljoner invånare, varav 230 miljoner muslimer, är Indonesien är det muslimska landet i världen med störst folkmängd, och landets tjugofyra miljoner kristna har varit på hög alert sedan december, då ledaren för en sydostasiatisk militant islamistiskt grupp, Jemaah Islamiyah, arresterades. Efter det stora bombattentatet på turistön Bali 2002, då över tvåhundra människor omkom, har islamister nu allt mer börjat använda sig av mindre bomber riktade mot regeringen, polisen och grupper som anses vara otrogna mot islam.

(Crux)