Nej till dödshjälp i Lettland

Det lettiska parlamentet avslog förra veckan ett förslag om att legalisera dödshjälp. Förslaget hade presenterats i parlamentet efter ett medborgarinitiativ, som hade samlat över tiotusen underskrifter.

Det var i torsdags som Saeima, Lettlands parlament, efter en lång debatt röstade ned förslaget som lagts fram efter medborgarinitiativet ”För en god död”, som gick ut på att tillåta dödshjälp för dem med dödlig sjukdom. Det rapporterar LSM, Lettland public-service-bolag för radio och tv. Förslaget hade inte heller fått bifall i den parlamentariska kommitté, som hade berett lagförslaget.

Även i Portugal har man stängt dörren för legaliserad dödshjälp, om än tillfälligt. Där har författningsdomstolen blockerat parlamentets beslut om att tillåta dödshjälp och läkarassisterat självmord, vilket röstades igenom i januari. Enligt domstolen var lagförslaget allt för otydligt för att kunna godkännas, och frågan går nu tillbaka till parlamentet igen. Enligt representanter för socialistpartiet, som varit den drivande kraften bakom lagförslaget, kommer lagen att omformuleras för att på så sätt kunna få igenom den.

(LSM)