Präst med leukemi dör tre veckor efter prästvigningen

Fader Livinius Esomchi Nnamani prästvigdes på skärstorsdagen på sitt sjukhusrum efter särskilt tillstånd av påve Franciskus. Han led av akut leukemi och dog efter tre veckor – efter att varje dag ha firat mässan i sin säng.

Fader Livinus, ursprungligen från Nigeria, hade varit seminarist vid Angelicum-universitet i Rom i två år och insjuknade under tiden i leukemi. När han blev sämre skrev han till påven för att be om att få tidigarelägga prästvigningen. Svaret fick han den 31 mars: redan dagen efter skulle Daniele Libanori, hjälp-biskop av Rom, förrätta vigningen. Direkt efter prästvigningen välsignade fader Livinius sjukhusets personal, och varje dag fram till sin död tjugotre dagar senare, firade han mässan i sängen.

– Hans altare var sjukhussängen, där han kunde förena sitt lidande med Kristi lidande. Han levde och förnyade eukaristin på ett starkt och synligt sätt, och det är något alla vi präster kan lära oss av, säger fader Davide Carbonaro till tidningen Roma Sette.

Fader Carbonaro, som leder den kommunitet i Rom där fader Livinius bodde, säger att han har lärt sig mycket av den unge prästens vittnesbörd.

– Jag har tänkt mycket på min egen prästgärning. Livinius kanske inte hade den möjlighet som jag har haft att förkunna evangeliet och tjäna Guds folk, men Herren utvalde honom till en mycket speciell prästgärning. Vi är alla mycket tacksamma för att påve Franciskus möjliggjorde detta.

Begravningen hölls tidigare denna vecka i Sankt Johannes Leonardi-kyrkan i Rom, och fader Livinius kommer att jordfästas i Nigeria.

(Catholic News Agency)