Påven utnämner ny biskop av Hong Kong

Vatikanen har i dagarna kungjort att påven Franciskus utsett en ny påve av Hong Kong.

Det är Stephen Chow Sau-Yan, jesuitpater, som kommer att ta över det diplomatiskt mycket känsliga biskopssätet i Hong Kong. Stiftet har varit utan fast biskop en längre tid, då den förre biskopen avgick av åldersskäl 2017. Hans efterträdare, biskop Michael Yeung Ming-cheung, hann bara verka i sjutton månader fram till januari 2019, då han hastigt avled, och efterträddes av sin företrädare, kardinal John Tong Hon, som trots sin höga ålder trädde in som temporär ersättare.

Biskopsutnämningen kommer i en tid av intensiva diplomatiska kontakter mellan Heliga stolen och Kina, efter att avtalet om biskopsutnämningar i Kina förlängdes ytterligare två år i höstas. Hong Kong faller dock inte in under avtalet, vilket inte heller stiften Macao och Taiwan gör, och enligt medieuppgifter ska Heliga stolen inte ha konsulterat med Kina inför den nya utnämningen.

Pater Stephen Chow Sau-Yan är sextioettår gammal och föddes i Hong Kong. Han utbildades i USA, Irland och Hong Kong och trädde in i Jesu sällskap 1984. Han prästvigdes 1994 och gav sina slutliga löften som jesuit 2007, och leder i dag två av jesuiternas gymnasieskolor i Hong Kong. Sedan 2018 är han även jesuiternas provinsial för Kina, vilket även omfattar Hong Kong, Macao och Taiwan. Biskopsvigningen meddelas vara planerad till den 4 december i år.

(Catholic Herald)