Katolsk OS-medaljör säljer medalj för att bekosta livsnödvändig operation

Den polska spjutkastaren Maria Andrejczyk vann silver i OS i Tokyo och vittnade i samband med det om vikten av sin kristna tro. Nu har det även framkommit att hon sålt sin medalj för att kunna bekosta en hjärtoperation på ett svårt sjukt spädbarn.

Det har onekligen hänt en del i Maria Andrejczyks liv. 2015 vann hon junior-EM i spjutkastning, men en tid därefter fick hon osteosarkom – en typ av skelettcancer. Hon hade tur och svarade på behandlingen, och återupptog sin träning med sikte på OS i Tokyo. Hela tiden har hon varit öppen med vikten av sin tro.

– Mina föräldrar uppfostrade oss i den katolska tron. Denna tro är mycket viktig i mitt liv, har Maria Andrejczyk bland annat berättat tidigare.

Nu har det framkommit att Andrejczyk auktionerat ut sin silvermedalj för en summa motsvarande drygt en miljon kronor, för att bekosta en livsnödvändig hjärtoperation åt en åtta månader gammal polsk pojke. Han kommer nu att få möjlighet att opereras vid Stanfords universitetssjukhus i Kalifornien – en operation som inte varit möjlig i Polen. Auktionsvinnaren, den polska livsmedelskedjan Zabka, har dock kungjort att man kommer att ge tillbaka medaljen till Andrejczyk.