Vatikanen ger ekonomiskt stöd till Haiti, Bangladesh och Vietnam

Haiti, som drabbades av en förödande jordbävning den 14 augusti, får ekonomiskt stöd av Vatikanen för återuppbyggnadsarbetet. (Foto: Caritas Haiti)

Med ekonomiskt och humanitärt stöd engagerar sig Vatikanen i kriser som särskilt drabbat en rad länder den senaste tiden. Samtidigt deltar Vatikanen i försöken att upprätta en humanitär korridor för flyktingar ut ur Afghanistan. Kardinal Jean-Claude Hollerich av Luxemburg, ordförande i de katolska biskopskonferensernas europeiska råd, varnar för ”bristfällig hantering” i den europeiska immigrationspolitiken.

– Det enda vi diskuterar just nu är hur vi ska undvika att få en mängd flyktingar från Afghanistan, i stället för att hjälpa dem. Det är ett beteende som får mig att skämmas, säger Hollerich i en intervju. 

Heliga stolens permanenta representant i FN, msgr John Putzer, uppmanade på tisdagen världssamhället ”att verka för mänskliga rättigheter i Afghanistan i denna kristid”. 

Vatikanen meddelade på tisdagen att påve Franciskus förmedlat 235 000 USD (drygt två miljoner kronor) till återuppbyggandet i Haiti, som drabbats av den svåra jordbävningen den 14 augusti, som tagit mer än 2 200 människoliv. Bidraget ska ses som ett ”spontant uttryck för en känsla av andlig närhet och faderlig uppmuntran”.

Vatikanen sänder vidare 69 000 USD (600 000 kronor) till Bangladesh, som hemsökts av cyklonen Yaas, och 117 000 USD (en dryg miljon kronor) till Vietnam, som kämpar mot covid-19 och förtecknar ett rekordstort antal döda senaste veckan.

(VaticanNews, Domradio.de, Religionnews)