Påven träffade irakisk-yazidisk fredspristagare

(Foto: Vatican Media)

Påve Franciskus träffade på torsdagen Nadia Murad, 38, fredspristagare, yazid från Irak och nu engagerad i krisen i Afghanistan. Det var tredje mötet för Murad, som arbetar för flickors och kvinnors rättigheter. 

Första gången påven och Nadia Murad träffades var 2018, kort efter att hon fått fredspriset för sina ”insatser mot på sexuellt våld som ett vapen i krig och väpnade konflikter”. Hon delade priset med den kongolesiske läkaren Denis Mukwege.

Påven har berättat att Murads memoarbok Den sista flickan inspirerat honom till hans Irakresa. ”På sina ställen är det tung läsning, men för mig är den det egentliga skälet till mitt beslut”, sade påven på hemvägen från Bagdad den 8 mars. 

Nadia Murad hölls fången av IS sedan de dödat hennes sex bröder, hennes mor och drygt 600 yazidier i hennes by i Irak. Precis som de flesta unga kvinnorna i hennes församling blev hon hållen som slav och våldtagen upprepade gånger. Hon flydde från Irak och bor nu i Tyskland. Hon har engagerat sig som ”goodwill-ambassadör” i FN för människohandelns offer och grundade organisationen Nadias Initiativ, som hjälper kvinnliga våldsoffer.

(CNA)