Katolsk präst hjälpte nunnor och funktionshindrade barn fly från Afghanistan

En katolsk präst, fader Giovanni Scalese, 66, lyckades få nunnor och funktionshindrade barn ut ur talibanernas Kabul. Scalese, som tillhör barnabitorden, hade lett den enda katolska församlingen i Afghanistan. Tillsammans med fjorton barn och fyra Moder Teresasystrar nådde han Rom den 25 augusti. 

”Vi tackar Gud för att vi lyckades”, skrev han på en facebooksida kort efter landningen i Rom. ”Jag tackar alla er som bett för oss, böner som ni ser har gått i uppfyllelse. Fortsätt be för Afghanistan och dess folk!”

Att få de fjorton föräldralösa barnen och ungdomarna mellan sex och tjugo år, flera av dem rullstolsbundna, till flygplatsen var en utmaning för Scalese och systrarna som skötte dem.

– Jag skulle aldrig ha återvänt till Italien utan dem, sade han. Vi kunde inte lämna dem där.

Det är olagligt att konvertera från islam i Afghanistan, så när påve Franciskus sände fader Scalese till Kabul kom hans verksamhet främst att bestå i att bistå och hjälpa de fattigaste och mest behövande. Gruppen lyckades fly genom att komma ombord på ett italienskt flygplan som landade i Rom, med hjälp av italienska staten och Vatikanen. Med stöd av den katolska lekmannarörelsen San Egidio har Italien lyckats upprätta humanitära korridorer för att hjälpa afghaner på flykt.

(ncronline)