Brabant 1653

Holland Baroque, Pentatone PTC 

1600-talets Holland var reformert. Ganska allvarligt, enkla kyrkor utan utsmyckningar, inåtvänt, tyst, ingen kyrklig konst eller musik. Katolsk gudstjänst var förbjuden i Nederländernas förenade provinser. Men annat var det i söder, i provinsen Brabant. Där fanns katolska kyrkor och kloster, skolor och körer, där skrevs, sjöngs och spelades liturgisk musik och hölls det kontakt med tidens strömningar ute i Europa.

I klosterbiblioteket i Boxmeer, S:ta Agata (som fyller 650 år i år), och regionala arkiv i tyska Kleve finns musiken och repertoaren från norra Brabant. Där sjöngs både gregorianskt och ”modernt”. Gosskörer och ”klopjes”, ett slags andligt systraskap som levde i världen, är representerade i en mångfald verk av samtida skickliga musiker och kompositörer.

I karmelitklostret i Boxmeer levde till exempel Benedictus a Sancto Josepho, född som Benedictus Buns 1642, munk, subprior och tonsättare och den kanske främste av regionens tonsättare. Han var en lysande organist och orgelteoretiker, och hans omfattande verk var kända långt utöver landets gränser. I Frankrike var han känd som le grand carme, den store karmeliten.

Andra kompositörer i norra Brabant är Cornelis Verdonck, Carl Rosier och Herman Hollanders. Deras latinska liturgiska verk har en expressiv men inte sentimental karaktär, en djup känslosamhet som är inåtvänd och behärskad och kan påminna om till exempel den samtidige Buxtehudes kompositioner.

Så framträder de på en ny CD med gruppen Holland Baroque, som ägnar sig åt just denna regionala musiktradition, eldsjälar som forskar, rekonstruerar och presenterar den med egna, stilhistoriska och mycket vackra inspelningar. Fin katolsk kyrkomusik från ett spännande hörn av Europa.

Kaj Engelhart