Anglikansk biskop blir katolik

Jonathan Goodall

En biskop i Church of England, Englands anglikanska kyrka, meddelade på fredagen att han träder tillbaka för att upptas i den katolska kyrkan. Anglikanske Jonathan Goodall, biskop av Ebbsfleet i sydöstra England, säger att han tagit beslutet ”efter en lång tid av bön”.

”Jag har kommit fram till beslutet att träda tillbaka som biskop av Ebbsfleet, för att upptas i full enhet med den romersk-katolska kyrkan, först efter en lång tid av bön, som har varit bland de mest prövosamma tiderna i mitt liv”, förklarade han i ett uttalande på fredagen.

Den 60-årige biskopen har varit biskop i Ebbsfleet sedan 2013. Han tjänade också som biskoplig visitator, ”flygande biskop”, i anglikanska församlingar som inte erkänner kvinnliga präster eller biskopar. Åren 2005 till 2012 var han kaplan och ekumenisk sekreterare hos ärkebiskop Rowan Williams. Den nuvarande ärkebiskopen av Canterbury, Justin Welby, säger att han accepterar Goodalls beslut ”med beklagande”.

(CNA)