Reformismens väg – om socialdemokratin och kyrkan

Jesper Bengtsson, Tankesmedjan Tiden, 2020

Socialdemokraterna utsatte Svenska kyrkan för ett övergrepp. Det beskrivs skickligt i den här lättlästa boken. Huvudtesen är att Socialdemokraternas fientlighet mot religion ledde till övergreppet. Att skilja stat och kyrka var dock otänkbart, för då skulle ”svartrockarna få makten” som Gunnar Sträng sa. I stället kunde man utnyttja kyrkan för att nå sina politiska mål.

Boken är rolig. Till exempel motiveringen att kvinnan inte kan bli präst för att hon kanske skulle sitta och amma när någon behövde hennes pastorala omsorger. Författaren missar tyvärr det inflytande tv-journalisten Per Grevér hade på tillbakavisandet 1972 av Alva Myrdals förslag om total skilsmässa mellan stat och kyrka.

Personligen minns jag hur luften då gick ur oss som då läste teologi. Vi anade oråd. Själv hade jag bara ett år kvar till prästvigningen i Svenska kyrkan. Det var för sent att backa.

Övergreppet från partiet på Svenska kyrkan gäller i första hand kyrkans tro. Det framgår att den ska bestämmas demokratiskt och helst av icke-troende. Till och med gudstjänsterna ska utformas demokratiskt och vara öppna för tvivel. Löftet från 1958 att även kvinnoprästmotståndare ska rymmas sveks genom att avskaffa hela lagen om kvinnliga präster.

Läsningen är hjärtskärande. Ett övergrepp begås på ett trossamfund. Hur ställer sig författaren själv till det han beskriver? Han gillar det med stor förtjusning. Det avslöjas först i slutet i boken. Lite misstänksam kunde läsaren vara redan när man ser att boken är utgiven av den socialdemokratiska Tankesmedjan Tiden.

Men vad är nytt egentligen? Övergreppet inleddes redan på 1500-talet. Då tog staten över hela rubbet, inklusive trosinnehållet. Boken är ett måste för den som vill förstå Svenska kyrkan. 

F. Morgan Elworth