The Year Earth Changed

David Attenborough, Apple TV+, 2021

Det är inte alltid lätt att se prövningar som en gåva från Gud, särskilt inte när det handlar om liv och död. Det senaste året har kostat många ”en för tidig död”, som vi brukar säga, och många sörjer.

Samtidigt är det ett faktum att Moder Jord (helige Franciskus uttryck) har visat att hon kan resa sig i all sin prakt när människans ok lyfts av henne. Det är detta hoppfulla budskap David Attenborough berättar om i denna dokumentär. Och det känns underbart att lyssna till – och se!

Pandemitiden kan betraktas som ett globalt experiment: Vad händer när människans aktiviteter pausas, när flygplan och bilar parkeras, när fartyg blir kvar i hamnarna, när badstränderna lämnas öde och gatorna töms på människor? Strax började biologer och klimatforskare registrera en förändring som ingen trodde var möjlig på så kort tid.

Utrotningshotade havssköldpaddor kunde lägga ägg i lugn och ro på badstränderna i Florida. Knölvalshonor i Alaska kunde höra sina kalvar på mycket längre avstånd när fartygstrafiken upphörde och vågade därför lämna kalvarna tillfälligt för att leta efter föda. Samma sak för gepardhonor på savannen i Kenya när safari-turismen upphörde. Vattnet i floden Ganges blev fantastiskt mycket renare och fick 80% högre syrenivå, och människor i norra Indien kunde för första gången på en generation se Himalayas bergskedjor i fjärran när luftföroreningarna försvann. Vattenkvaliteten utanför Marockos kust gick från dåligt till utmärkt och sällsynta sjöhästar vid engelska kusten frodades. Rapporterna är legio.

Pandemin gav oss möjlighet att registrera hur mycket människan påverkar naturen och klimatet, det visar The Year Earth Changed med all önskvärd tydlighet. Måtte vi efter pandemin starta upp all verksamhet på ett sådant sätt att människan förmår samexistera med allt levande på vår jord – i överensstämmelse med Guds plan för sin skapelse.

Mattias Lindström