”Påvens besök förändrade Irak”

Påve Franciskus mötte bland annat storayatollah al-Sistani, en av de shiitiska muslimernas högste ledare, vid sitt besök i Irak i mars 2021. (Foto: Vatican News)

Den irakiske kardinalen Louis Raphael Sako menar att påve Franciskus besök i Irak i mars i år har förändrat landet på djupet. Detta vittnade kardinalen om vid den pågående internationella eukaristiska kongressen i Budapest.

Sedan i söndags pågår den internationella eukaristiska kongressen i Budapest. Antalet deltagare är större än väntat. På grund av coronapandemin var kongressen uppskjutet ett år. Gudstjänster, böneandakter och processioner anordnas, men också andliga föreläsningar och ett brokigt program vid sidan om. På söndag beräknas påve Franciskus anlända och delta i avslutningen.

Den tredje kongressdagen talade den irakiske kardinalen Louis Raphael Sako. Påvens besök i Irak har förändrat landet på djupet, sade han. 

– Påven rörde vid alla irakiers hjärtan med sitt budskap, särskilt muslimernas. Och nu har någonting förändrats på gatorna, bland människorna, i befolkningen, ansåg han. Det är de kristna stolta över, och nu är de uppskattade också.

I sitt budskap till kongressen påminde den 73-årige ledaren för den kaldeiska katolska kyrkan om det unika mötet mellan påven och Iraks främste shiitiske ledare, storayatollah al-Sistani. 

– Jag var med honom hos al-Sistani, den största shiitiska auktoriteten. Och imamen sade något mycket viktigt: ”Ni är kristna” – han menade de kristna och påven – ”ni är en del av oss, och vi är en del av er. Det innebär att vi är bröder”.

(CNA)