Franciskus på planet hem: ”Sluta exkommunicera!”

(Foto: Vatican News)

På sin ”flygande presskonferens” på väg hem från Slovakien tog påve Franciskus upp en ”het potatis” i den kyrkliga debatten i USA . Kyrkan står fast vid sin syn på abort, sade han, för ”abort är mord”. Samtidigt manade han prästerna att vara pastorala mer än politiska, när det gäller frågan vem som får ta emot kommunionen.

Abort gör slut på ett mänskligt liv, och mänskligt liv måste respekteras.

– Vetenskapligt sett gäller det ett mänskligt liv. Men är det rätt att lösa ut det ur sitt sammanhang för att lösa ett problem? Därför är kyrkan så sträng här, för att en acceptans av abort är lite som att acceptera dagliga mord.

På en fråga om att ge kommunionen till politiker som stöder abort, sade påven, att när biskopar handlat politiskt mer än pastoralt i kyrkohistorien, så har det lett till problem.

– Tänk på Bartolomeinatten [massakern på franska hugenotter 1572, red. anm.], eller på Jean D’Arc, eller på häxjakten.

– Vad skall en herde göra? Vara en god herde, inte gå omkring och fördöma. Men är han också en herde för de exkommunicerade? Ja, han är en herde och han måste leda dem och vara en herde efter Guds stil. Och Guds stil är närhet, medkänsla och ömhet. Hela Bibeln vittnar om det, sade Franciskus.

– En herde som inte vet hur man leder på Guds vis snubblar och lägger till saker som inte är pastorala. Jag vill inte vara specifik om frågan i USA eftersom jag inte är så insatt i detaljerna. Jag talar om principen.

– Kommer ni ihåg stormen kring Amoris laetitia [”Glädjen att älska”, 2016, sammanfattningen av de två biskopssynoderna om familjen, red. anm.] och kapitlet om att stödja frånskilda äkta makar? ”Heresi, heresi!” Gud ske lov fanns kardinal Schönborn, en stor teolog som klarade ut frågorna.

– Men ständigt fördömanden, fördömanden – nog med fördömanden! Snälla, låt oss sluta med att exkommunicera. Stackars människor. De är Guds barn. De har hamnat utanför för ögonblicket, men de är Guds barn, och de önskar sig, och de behöver, vår pastorala närhet. Då kan prästerna klara ut saker och ting med hjälp av Guds Ande, sade påve Franciskus.

(CNA)