Katolska biskopar i Kanada ber om förlåtelse för övergrepp

Biskoparna i katolska kyrkan i Kanada ber landets ursprungsbefolkning om förlåtelse för de övergrepp som begåtts i katolska institutioner.

Det var i fredags som katolska biskopskonferensen i Kanada publicerade ett långt uttalande, där de ber om ursäkt för de övergrepp som begåtts mot ursprungsbefolkningen. ”Vi katolska biskopar i Kanada uttrycker vår djupa ånger och ber otvetydigt om ursäkt” står det bland annat.

Uttalandet kommer en vecka före den 30 september, en ny dag för sanning och försoning som i somras instiftades som ledig dag i Kanada, för att för att uppmärksamma och hedra de barn från ursprungsbefolkningen som försvunnit eller vanvårdats.

Biskoparna skriver i uttalandet att flera katolska ordnar och stift var del av det system som ledde till att man helt åsidosatte ursprungsbefolkningens språk, kultur och tro. ”Med sorg erkänner vi det historiska och pågående traumat och det arv av lidande och utmaningar som ursprungsbefolkningen möter än i dag”.

Delegation till påven

Kanadas regering, katolska kyrkan och protestantiska samfund har under det gångna året konfronterats med hur de tidigare behandlat landets ursprungsbefolkning, efter att kvarlevor från över tusen barn hittats i omärkta gravar vid före detta kristna internatskolor. Uppskattningsvis hundrafemtio tusen barn från landets ursprungsbefolkning tvingades gå i skolorna från 1830-talet tills den sista stängde 1996. Många av dem har sedan dess vittnat om vanvård och övergrepp.

I juni i år framförde premiärminister Justin Trudeau regeringens ursäkt för hur ursprungsbefolkningen behandlats. Han vädjade då också till påve Franciskus att be om förlåtelse, ett önskemål som även framförts av grupper från ursprungsbefolkningen.

Biskoparna skriver i sitt uttalande att en delegation från den kanadensiska ursprungsbefolkningen kommer att resa till Vatikanen i december för att träffa påven.

(Kanadensiska biskopskonferensen)